Bygg en jordkällare

Förr kallades ofta arbetet med att bygga en jordkällare för ett domedagsverk. Det var en svår konst och ett tungt arbete att bygga med kilstenar. Numera finns det material som är enklare att arbeta med och även färdiga byggsatser att köpa.

Bygg en jordkällare

Dörr ner till gjuten jordkällare.

Men det fordras gott om tid, armstyrka och en del vana från att mura och bygga om du ska lyckas med projektet.
När jordkällaren står på plats tar det ett tag innan du får rätt temperatur och luftfuktighet. Men efter “inkörningsperioden” har du fått ett pålitligt skafferi som mycket väl kan fungera i flera generationer.

Regler när du ska bygga jordkällare

När du planerar för att bygga en jordkällare ska du först kontakta byggnadsnämnden. Bestämmelserna kring jordkällarbygge skiftar från kommun till kommun och det är därför inte alltid nödvändigt med tillstånd, men det är viktigt att alltid kontrollera vilka regler som gäller i just din kommun innan du sätter igång.

Placering av jordkällaren

Jordkällarens placering är viktig för att den sedan ska fungera väl. Det viktigaste är att marken är torr och att inte grundvattennivån ligger för högt. I annat fall kan det bli för fuktigt och vattnet kan till och med samlas på golvet i källaren.

Drömläget för en jordkällare är en skuggig sand eller grusbacke, men sådana är ju inte alla förunnade. Tänk i alla fall på att ingången till jordkällaren bör läggas i norrläge och att du har en fungerande dränering runt hela källaren.

Jordtäckningen bör vara 60-70 cm på jordkällarens alla sidor. En stor jordhög kommer alltså att bildas på tomten. Om du har en tomt där jordkällaren blir dominerande kan du eventuellt minska jordlagret till ungefär hälften och istället isolera med en så kallad platta på mark. Tänk bara på att möjligheten att dekorera med växter och gräs då också minskas.

Jordkällaren som anläggs i artikeln är utrustad med en svale. Svalen fungerar som en sluss mellan luft med olika temperaturer och bidrar på så sätt till att källaren håller en jämn, sval temperatur. I detta förrum kan du till exempel ställa tomma förvaringskärl.

Jordkällarens ytterdörr ska vara välisolerad, medan dörren mellan svale och källare ska vara oisolerad. För att minska risken för att möss och insekter kommer in när du öppnar källardörren, är det praktiskt med en nätdörr strax innanför ytterdörren.

När du bygger jordkällaren är det viktigt att du är mycket noggrann när du stakar ut och drar profiltrådarna. Dessa trådar är sedan utgångspunkten för både sulan och väggarna. Det ingår en hel del gjutningsarbeten i anläggningen av jordkällaren.

Tänk på att betongen väger mycket och att det krävs stabila gjutformar. Detta är oerhört viktigt när du ska gjuta valvet, eftersom betongmassan väger ett par, tre ton. Betongen ska brinna (torka) under en vecka innan du kan ta bort formvirket.

Artikeln fortsätter efter annonsen

För att få fram stark och hållbar betong ska ytan eftervattnas ett par gånger om dagen. Gjuter du i varm och solig väderlek är det viktigt att förhindra snabb avdunstning. Täck därför alla öppna betongytor med exempelvis skyddsplast.

Om du gör uppehåll under murningsarbetet bör du lägga en bräda på de översta stenarna. Kommer det en regnskur kan annars fogbruket spolas bort. Var rädd om allt formvirke. Du kan använda samma virke mer än en gång, vilket kan betyda en hel del sparade slantar.

Isolering och ventilation är två grundläggande faktorer för en bra jordkällare. Det är viktigt att du isolerar utsidan mot inträngande fukt med kallasfalt eller platonmatta. Eftersom jordens fuktighet är en stor del av källarens kvalitet är det bra om du inte helgjuter golvet. Fyll ursparingen med makadam så kan du ändå hålla rent och snyggt bland matvarorna.

Ventilationen ska vara väl tilltagen och reglerbar, till exempel med tallriksventiler. Luftintagen ska placeras lågt och på samma vägg som ingången och uttagen högt upp i andra änden av källaren. Skydda evakueringsrören på jordkällartaket med nätförsedda huvar, så slipper du såväl djur som regn och snö i källaren.

När källaren är invigningsklar kanske den varken har rätt temperatur eller luftfuktighet, men detta ordnar till sig efter ett tag. Ha bara tålamod, för det kan ta ända upp till ett helt år innan byggmaterialet och jorden omkring källaren har anpassat sig helt till varandra.

Betong och kvalitet för jordkällare

Betongens benämning och kvalitet har under årens lopp förändrats. Betong som man en gång i tiden kallade för K400, ändrades senare till K40 heter idag enligt dagens normer närmast C32/40.

Betongkvalitet till en jordkällare bör vara av bra kvalitet för att förlänga livslängden. Det är därför bättre att lägga några kronor extra på en betong av kvalitet C40/50 och en VCT (vattencementtal) på 0.45. Det gör att du får en betong som är lite tätare och med längre livslängd.

Om du beställer färdigt betong är det bra att tänka på hur betongen ska levereras och hur nära betongbilen kan komma till gjutformen för jordkällaren. Kontrollera med betongleverantören om du behöver hydraulränna eller om du måste beställa betongpump. En betongpumpbil kostar en hel del att hyra så försök att hålla dig till ränna så att du slipper kostnaden för pumpbil.

Verktyg och material du behöver när du ska bygga jordkällare:

Skiss på jordkällarens uppbyggnad
Verktyg:

Långt vattenpass, Stålmåttband, Tumstock, Såg, Kapmaskin eller bultsax, Skyffel, Skottkärra, Spade, Piassavakvast, Penna, Yxa, Sticksåg, Borrmaskin med koromantborr, Murslev, Putsslev, Kalkkvast, Tjärborste, Slägga, Mejsel, Skurbrätte, Hammare, Mattkniv, Gasolbrännare, Avvägningsinstrument.

Material:
Profiltråd, Formvirke 45×195, 45×220 mm, Virke 45×70 mm, 45×95 mm, Spik, Armeringsjärn 8, 10 och 12 mm, Rörbit ca 14 mm dimension, Dräneringsrör 50 mm dimension, Betong C40/50, Mursten av leca, Mursnöre, Virke till valvbockar dim 45×95 mm, Råspont 19 mm, Masonit 3 mm, Najtråd, Distansklossar, 30 mm Kabelrör, Förklistrad takpapp, Nätarmering 6 mm och 15 cm ruta, Cementrör m lock 600 mm diameter, Ventilationsrör, Inluftsventiler m fläns för inmurning, Putsbruk och kallasfalt, Grus och makadam, Matjord, ev Ventilkåpor med nät.

Markera profilen

Bygg sulans gjutform

Armera sulan

 

Dränera sulan

Gjut sulan

Mura

Armera ytterväggar

Bygg form till valvet

Armera valvformen

Gjut valvet

Ventilationen

Ytbehandla

Yttre dränering

Entrén

Jordskärmen

Taktäckning

Innergolvet

Ventilerna

Jordtäck

Efterarbete

Värt att veta

Jordkällaren är inte bara till stor nytta. Den kan också väl pryda sin plats i trädgården, särskilt om du odlar växter eller gräs på taket. Stensätt gärna jordkällarens sidor, så kan du odla växter mellan stenarna.

Använd då typiska stenpartiväxter såsom backnejlika, fetknopp, trav, taklök, edelweiss, stenört eller murklocka.

Viktigt

– Materialbestämmelser, lagar, regler, rekommendationer och arbetsmetoder ändras ständigt. Det är ditt ansvar att alltid kontrollera aktuella regler, byggnormer mm. med gällande kommun, myndighet, branschorganisation och/eller fackman innan du påbörjar ditt projekt.

 

Relaterade artiklar

Se alla husgrund & markartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se